Nagrade

Međunarodni žiri festivala Alternative fim/video u sastavu: Senka Domanović (Srbija), Rim Šileh (Palestina/Belgija) i Tomislav Šoban (Hrvatska), doneo je odluku da na Listu značajnih ostvarenja festivala uvrsti sledeće filmove:

PLAVA DALJINA, Devin Dži Alen (SAD)

LINIJA NIJE LINIJA, Miljana Niković (SRBIJA)

DEKONSTRUKCIJA, Parašar Naik (INDIJA)

IRANSKA TORBA, Marjam Tafakori (IRAN/UK/SINGAPUR)

SANDOVALOV METAK, Žan-Žak Martino (EKVADOR)

MI SMO GRAĐA OD KOJE SE PRAVE SNOVI, Rustik Maskara (UK)

Svi autori filmova sa liste imaće priliku da konkurišu za rezidencijalni boravak u Akademskom kino klubu Doma kulture Studentski grad. 

Žiri je odlučio da autorka filma Iranska torba Marjam Tafakori takođe dobije i Nagradu “Sonja Savić” koju dodeljuje Umetnička galerija “Nadežda Petrović” iz Čačka u saradnji sa festivalom Alternative film/video. Nagrada podrazumeva jednomesečni boravak u Srbiji, kao i izložbu i prezentaciju radova autorke u Beogradu i Čačku.

Obrazloženja žirija:

PLAVA DISTANCA, Devin Dži Alen (SAD)

„Stalno brisanje sadašnjosti iskovane kolektivnom prošlošću” natpis je koji se pojavi na jednom od crnih ekrana tokom filma, na taj način insistirajući na gestu ispitivanja nabora kolektivnog i individualnog sećanja. Slike koje prolaze, suptilni zvuk i intimnost glasa stvaraju silu koja nas uvlači u veoma intiman prostor – sećanje.

LINIJA NIJE LINIJA, Miljana Niković (Srbija)

Film esej dinamične strukture, zanimljivih spojeva slike, snimaka i teksta, s neočekivanim uključivanjem šumovima i obrađenom muzikom. Kao da za predložak preuzima savremenu mem-estetiku pastelnih boja. Postepeno nam se podvlači pod kožu i ulazi u um, poigravajući se  višestrukim pojmom linije i različitim konceptima poravnavanja, stvarajući od gledalaca svoje saveznike.

DEKONSTRUKCIJA, Parašar Naik (Indija)

Dirljivo poetičnih asocijacija, ovaj film esej na nekoliko nivoa detektuje klasne i rasne probleme. Uprizoruje stvarni incidenti iz 2015. godine na slojevit i inovativan filmski način. Bez obzira na duhovitost i šarmantnost narativa, niti na trenutak ne trivijalizuje probleme. Baš naprotiv, osvešćuje gledaoce da ne sude o knjizi po koricama, bombonu po omotu niti čoveka po boji kože.

IRANSKA TORBA, Marjam Tafakori (Iran/Velika Britanija/Singapur)

Gledajući na film kao mesto podrivanja politike i društvenih režima, Iranska torba predstavlja prezentaciju o tome kako je dodir medijatizovan u novijoj iranskoj kinematografiji. Kako stvoriti dodir kada je dodir zabranjen? Kako objekat, posrednik dodira, migrira iz jednog filma u drugi, da bi zbacio strukturalne namete? I dok medijacija/tekst filmske autorke lebdi oko odlomaka iz filmova, upoznajemo se sa ovim objektom i njegovom pozicijom u iranskoj kinematografiji.

MI SMO GRAĐA OD KOJE SE PRAVE SNOVI, Rustik Maskara (Velika Britanija)

Online lutanje muškog i ženskog GTA avatara po periferiji kompjuterski generisane slike-pejzaža. Dok pokušavaju  da izrecituju odlomak iz Šekspirove ‘’Bure’’ paralelno se trude da ih neko od ostalih online igrača ne ubije. Ovaj napeti eksperimentalni video gledaoce drži u neizvesnosti do samog kraja tako što subvertira klasičnu konvenciju video igre.

SANDOVALOV METAK, Žan-Žak Martino (Ekvador)

Susret sa smrću transcendentno je iskustvo, a živeti sa metkom znači živeti sa stalnim podsetnikom na taj događaj. Upotrebom crnog blanka, alegorijskih pejzaža, kaleidoskopskih mrlja, ali i kadrova iz svakodnevnog života, autor kreira meditativan ritam koji nas uvlači u specifičan svet ovog duhovitog i toplog filmskog eseja.

U Beogradu, 11. decembra 2021.

Kontakt

Dom kulture Studentski grad,
Bulevar Zorana Đinđića 179, 11070 Novi Beograd
Telefon:+381112691442 Fax:+381113193889 Email:alternativefilmvideo@gmail.com Web:https://www.dksg.rs/
ALTERNATIVE FILM/VIDEO festival osnovan je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Misija festivala bila je da teorijski zabeleži pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.
© Copyright 2021 - Dom kulture Studentski grad. Website developed by Spektrum kooperativa.
Alternative Film/Video festival

Alternative Film/Video festival