Izložba

Muzej afričke umetnosti (MAU)

u saradnji sa

Domom kulture “Studentski grad

Izložba u okviru Festivala novog filma i videa

ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2021

„OVO NIJE RAT“

Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu

Izložba „OVO NIJE RAT“ – Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu kreće od ikonične fotografije koja je zabeležila susret Franca Fanona, psihoanalitičara i filozofa sa Martinika, Omara Usedika, lidera alžirske borbe za nezavisnost i Zdravka Pečara, učesnika u zbivanjima i autora kapitalnog dela „Alžir do nezavisnosti” u kome on kao istoričar i novinar daje svoj, ali i kolektivni jugoslovenski doprinos ovoj velikoj borbi. Fotografija je snimljena 1960/61. godine u stanu Franca Fanona, tadašnjeg predstavnika privremene alžirske vlade u Tunisu, gde su se okupljali brojni učesnici Alžirskog rata za nezavisnost (1954-1962) u živoj razmeni revolucionarnih ideja. O snazi Fanonovih ideja svedoči i film „Bitka za Alžir” (1966) snimljen tek nekoliko godina po oslobođenju Alžira i u velikoj meri inspirisan njegovim esejom „Alžir skida veo”. Kroz analizu pisanih i snimljenih akcija! skidanja i navlačenja vela, izložba teži da predstavi mnogobrojne i slojevite aspekte ovog istorijskog trenutka ne samo kroz dela poznatih revolucionara, već i kroz tumačenja učešća i doprinosa alžirskih žena. Ne zaboravljajući Fanonovu vizionarsku perspektivu o subverzivnoj i najmanje dvostrukoj ulozi alžirske žene koja skida veo i preuzima evropski identitet, ipak, ne smemo izostaviti činjenicu da do uključivanja žena u rat uvek i svuda (i danas) dolazi iz očajanja i neophodnosti, ali ne i prosvetljenja i feminističke svesti.

alžirska bitkaPored odabranih kadrova iz filma „Bitka za Alžir” na izložbi „OVO NIJE RAT“ – Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu biće predstavljen fotografski i dokumentarni materijali, časopisi, prepiske i publikacije iz fonda Muzeja afričke umetnosti kao svedočanstva aktivnog jugoslovenskog prisustva, odnosno učešća dr Zdravka Pečara, ali i Vede Zagorac, na prvim linijama borbe za dekolonizaciju Afrike.

fanonKustoskinje izložbe: Emilia Epštajn i Ana Knežević

Stručni saradnik na identifikaciji fotografija: Badreddine Bouaïcha

el mudzahid

Posthumnu zahvalnost upućujemo Sadiju Jasefu (1928-2021), koproducentu filma Bitka za Alžir (1966), koji je snimljen po njegovim istoimenim memoarima, kao i produkcijskoj kući Casbah Entertainment koja je omogućila reprodukovanje kadrova i izlaganje scena iz filma.

Kontakt

Dom kulture Studentski grad,
Bulevar Zorana Đinđića 179, 11070 Novi Beograd
Telefon:+381112691442 Fax:+381113193889 Email:alternativefilmvideo@gmail.com Web:https://www.dksg.rs/
ALTERNATIVE FILM/VIDEO festival osnovan je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Misija festivala bila je da teorijski zabeleži pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.
© Copyright 2021 - Dom kulture Studentski grad. Website developed by Spektrum kooperativa.
Alternative Film/Video festival

Alternative Film/Video festival